Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Bramborové placky

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Bramborové placky

30 min 18 min Snadné 12 kusů

Bramborové placky patří k velmi vděčným a jednoduchým pokrmům, které byly oblíbené již v minulém století. Můžou připomínat bramboráky, ale přece jen jsou trochu odlišné. Věříme, že brambory jakožto zázračná surovina se nikdy neomrzí.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

57 kcal 2g Bílkoviny 1g Tuky 9g Cukry

Suroviny

brambor, spaldova-krupice, vejce, spaldova-mouka, olivovy-olej, sul

Instrukce

Nejprve si v předstihu* připravte hrnec s pokličkou. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte brambory ve slupce a vařte je na mírném plameni cca 10 minut.

Poté si připravte bramborové placky. Předvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno do větší misky. Přidejte celozrnnou špaldovou krupici, vejce, špetku soli a špaldovou mouku a pomocí rukou ze směsi vypracujte těsto. Těsto přemístěte na pracovní plochu a pomocí válečku rozválejte (pokud se těsto lepí, podsypte ho trochou mouky). Těsto vyválejte do šířky 0,5 cm a pomocí vykrajovátka (Ø 6 cm) vykrajujte kolečka.

Poté na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středním plameni. Do rozpáleného oleje vložte připravené bramborové placky a na středním plameni opékejte 1 minutu z každé strany. Hotové placky odkládejte na talíř, a ještě teplé podávejte.

Poznámky

*Brambory si nejlépe uvařte den předem.