Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Bramborové knedlíky s polentou

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Bramborové knedlíky s polentou

135 min 45 min Snadné 4 porce

Není nad domácí a s láskou připravené bramborové knedlíky, které chutnají jako ty od maminky. Tyhle jsou navíc ještě obohacené o polentu, která dokáže snížit míru stresu a dodat našemu tělu dávku vitamínů a potřebné vlákniny. Ještě jste na pochybách, jestli recept vyzkoušíte?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

334 kcal 11g Bílkoviny 4g Tuky 59g Cukry

Suroviny

brambor, voda, spaldova-mouka, polenta, vejce, slunecnicovy-olej, sul

Instrukce

Alespoň 12 hodin před přípravou knedlíků si uvařte brambory ve slupce: Dejte je do hrnce s dostatečným množstvím vody, obsah hrnce přiveďte na silném plameni k varu, poté ztlumte plamen na střední stupeň a brambory vařte 15–20 minut.

Uvařené brambory nechte nejprve vychladnout na pokojovou teplotu (potrvá to zhruba 1 hodinu) a poté je uložte do lednice.

Až se budete chtít pustit do přípravy bramborových knedlíků, napusťte si do většího hrnce cca 1,5 l vody, osolte a začněte vodu zahřívat na silném plameni.

Než voda v hrnci přijde k varu, připravte si těsto na knedlíky. Nejprve oloupejte uvařené brambory, vezměte si větší mísu a do ní brambory nastrouhejte na jemném struhadle.

Poté do mísy přidejte 130 g špaldové mouky, polentu, vejce a sůl a vše promíchejte vařečkou. Jakmile se všechny ingredience spojí, pomoučete si pracovní plochu 20 g špaldové mouky, na pomoučenou plochu vyklopte připravené těsto a rukama ho zpracovávejte tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na pracovní plochu. Zpracované těsto rozdělte na půl a z každé poloviny vyválejte na pracovní ploše šišku.

Až začne vřít voda v hrnci, snižte plamen na střední stupeň, obě připravené šišky těsta vložte do hrnce a vařte je 22–25 minut pod pokličkou.

Po uvaření knedlíky vyjměte z vody a každý z nich na několika místech propíchněte vidličkou, aby z knedlíků odešla pára a knedlíky se vám později nesrazily. Následně knedlíky potřete celkem 1 lžičkou slunečnicového oleje, nakrájejte na plátky a podávejte.