Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Bramboračka se sýrem a šunkou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Bramboračka se sýrem a šunkou

38 min 22 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

270 kcal 16g Bílkoviny 7g Tuky 34g Cukry

Suroviny

brambor, cibule, veprove-maso, repkovy-olej, cesnek, zeleninovy-vyvar, tvrdy-syr, pazitka, sul, pepr

Instrukce

Nejprve si oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky (cca 1 cm × 1 cm). Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Vepřovou šunku nakrájejte na plátky.

Poté v hrnci rozehřejte 1 lžíci řepkového oleje na středním plameni. Do rozehřátého oleje přidejte šunku a nechte ji vyškvařit cca 2–3 minuty na středním plameni. Vyškvařenou šunku z hrnce vyndejte a dejte prozatím stranou.

Do hrnce propasírujte oloupaný česnek a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Opékejte 2–3 minuty na mírném plameni.

Následně do hrnce přilijte 500 ml zeleninového vývaru, přidejte na kostičky nakrájené brambory a přiveďte k varu. Jakmile se brambory začnou vařit, snižte plamen na střední a vařte 12–15 minut, dokud nezměknou.

Poté půlku brambor vyndejte pomocí sítka ven a zbylé brambory s vývarem rozmixujte v hladký krém.

Do hrnce s rozmixovaným krémem přidejte strouhaný sýr a zbylé uvařené brambory a nechte sýr cca 1 minutu roztopit.

Hotovou polévku stáhněte z plamene, dochuťte solí a pepřem a servírujte s najemno nakrájenou čerstvou pažitkou a opečenou šunkou.

Poznámky

Polévku můžete zjemnit 100 ml kravského polotučného mléka, které přidáte do polévky spolu se sýrem.