Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Bramboračka

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Bramboračka

56 min 36 min Snadné 6 porce

Taky se vám sbíhají chutě už jen když si vzpomenete na poctivou, vyladěnou bramboračku s vůní majoránky? Tak si jí pojďte s námi honem připravit. Garantujeme, že bude chutnat jako ta od babičky. Pokud k ní ještě zakousnete čerstvý křupavý chleba, budete rázem v sedmém nebi.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

230 kcal 7g Bílkoviny 8g Tuky 31g Cukry

Suroviny

houby, maslo, spaldova-mouka, zeleninovy-vyvar, brambor, petrzelova_nat, celer, mrkev, cesnek, majoranka, sul, pepr

Instrukce

Sušené houby namočte na 5 minut do vody.

Mezitím připravte světlou jíšku. Ve větším hlubším hrnci rozehřejte 2 lžíce másla na středním plameni, přisypte špaldovou mouku a vše opékejte cca 1 minutu za stálého míchání. Vzniklou jíšku zalijte 1,5 l vývaru, hrnec přiklopte pokličkou a směs přiveďte k varu.

Než se polévka začne vařit, sceďte namočené houby a připravte zeleninu. Brambory, petržel, celer i mrkev omyjte, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Očištěnou zeleninu dejte do hrnce s vroucím vývarem, přiklopte pokličkou a vařte doměkka na mírném plameni (potrvá to 30–35 minut).

Část uvařené polévky nebo klidně celou rozmixujte ponorným mixérem. Do polévky přidejte scezené houby spolu s prolisovanými stroužky česneku, majoránkou, solí a pepřem. Vše promíchejte.

Hotovou bramboračku rozdělte do 6 talířů, každou porci posypte petrželovou natí a podávejte.

Poznámky

Pro řidší variantu bramboračky vynechte z postupu mouku a místo ní na másle opečte cibulku.