Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Borůvkový špaldový koláč

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Borůvkový špaldový koláč

92 min 40 min Snadné 10 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

290 kcal 6g Bílkoviny 24g Tuky 17g Cukry

Suroviny

mandlova-mouka, spaldova-mouka, kyprici-prasek-do-peciva, jedla-soda, citron, med, vejce, repkovy-olej, boruvky, sul

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 175–180 °C, připravte si kulatou dortovou formu (Ø 18 cm) a vyložte ji pečicím papírem.

Připravte si 1 větší a 1 menší mísu. Ve větší míse smíchejte veškeré suché ingredience – mandlovou a špaldovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, najemno nastrouhanou citronovou kůru a špetku soli.

V menší míse smíchejte mokré ingredience – med, citronovou šťávu, vejce a řepkový olej.

Obsah menší mísy přelijte do mísy se suchou směsí a promíchejte. Do mísy poté přidejte borůvky a opatrně je zamíchejte do těsta tak, aby se nerozmačkaly.

Vzniklou směs s borůvkami následně vlijte do připravené dortové formy a pečte 35–40 minut v troubě předehřáté na 175–180 °C.

Hotový borůvkový špaldový koláč nechte po vyndání z trouby vychladnout (40 minut). Vychladlý koláč vyndejte z formy, nakrájejte na jednotlivé porce a poté podávejte.

*Výhodou mražených borůvek je, že se nerozmačkají, když je budete přidávat do těsta.

Poznámky

Borůvkový špaldový koláč před podáváním ozdobte trochou jogurtu, čerstvými borůvkami, lístky čerstvé máty a najemno nastrouhanou citronovou kůrou.