Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Boršč

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Boršč

40 min 30 min Snadné 8 porce

Tradiční polévka s červenou řepou pocházející z východu stojí za vyzkoušení. Ochutnáte ji?

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

208 kcal 5g Bílkoviny 6g Tuky 34g Cukry

Suroviny

hovezi-vyvar, olivovy-olej, cibule, cervena-repa, brambor, mrkev, cesnek, bobkovy-list, rajcata, zeli, vinny-ocet, citronova-stava, smetana, sul, pepr

Instrukce

Řepu, mrkve, brambory, zelí i cibule očistěte a oloupejte. Řepu s mrkvemi pak nastrouhejte nahrubo a brambory nakrájejte na menší kostky.

Zelí nakrouhejte a cibule nasekejte nahrubo.

Ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nasekanou cibuli a lehce ji osmažte (zhruba 1 minutu). Přidejte nastrouhanou mrkev a červenou řepu a opékejte 7–10 minut na středním plameni.

Poté přidejte rajčatový protlak a utřený česnek, vše zalijte vývarem a nakonec přidejte nakrouhané zelí, brambory a bobkový list. Hrnec zakryjte pokličkou a vařte 20 minut na mírném plameni.

Následně polévku dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a vinným octem.

Hotový boršč rozdělte na 8 porcí a servírujte s lžící zakysané smetany.

Poznámky

Boršč můžete ještě před podáváním ozdobit několika snítkami čerstvého kopru.