Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Boloňská omáčka

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Boloňská omáčka

40 min 25 min Snadné 6 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

454 kcal 21g Bílkoviny 18g Tuky 47g Cukry

Suroviny

olivovy-olej, cibule, rozmaryn, hovezi, mrkev, celer, rajcata, celozrnne-testoviny, parmazan, sul, pepr

Instrukce

Mrkev a celer si oloupejte a rozmixujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle.

Cibuli nakrájejte najemno.

Vezměte si velkou pánev a rozehřejte v ní olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji na středním plameni 2 minuty dosklovita. Poté přidejte rozmarýn, nechte ho pár vteřin rozvonět a hned nato přidejte mleté maso. Rozšťouchejte ho vařečkou, aby se rozdělilo na menší kousky, a za občasného míchání ho opékejte ze všech stran zhruba 7 minut.

Následně přidejte mrkev, celer, rajčatový protlak a krájená rajčata, vše zamíchejte, snižte plamen a nechte společně vařit 10–15 minut do úplného propečení masa. Pokud se směs začne přichytávat, podlijte ji 100–150 ml vody (nebo podle potřeby).

Zatímco se vaří směs na pánvi, připravte si těstoviny.

Ve větším hrnci přiveďte k varu alespoň 3,5 l vody, osolte, přidejte těstoviny a povařte 2–3 minuty.

Hotovou omáčku z pánve dochuťte solí a pepřem a podávejte s uvařenými těstovinami a strouhaným parmazánem.

Poznámky

TIP: Pokud máte doma celer řapíkatý, použijte ho místo bulvového.

*Pokud neseženete těstoviny čerstvé, použijte klasické sušené – počítejte ale s delší dobou vaření (zhruba 8–12 minut).