Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Bílková omeleta s chřestem a ricottou

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Bílková omeleta s chřestem a ricottou

32 min 22 min Střední 2 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

398 kcal 21g Bílkoviny 14g Tuky 42g Cukry

Suroviny

chrest, vejce, ricotta, mleko, voda, olivovy-olej, parmazan, spenat, rericha, knackebrot, sul, pepr

Instrukce

Troubu dejte předehřívat na 215 °C.

Chřest omyjte, následně všem výhonkům odkrojte dřevnaté konce (postačí vždy odkrojit cca 3 cm od dolního konce výhonku) a poté každý výhonek podélně nakrájejte na 3 plátky. Pokud je některý výhonek tenčí, stačí ho podélně rozkrojit jen na půl.

Nakrájený chřest prozatím odložte do lednice či na pracovní plochu.

Připravte si 2 nádoby. Do jedné z nich vyklepněte 1 celé vejce, přidejte ricottu, mléko, sůl a pepř a důkladně promíchejte.

Do druhé nádoby dejte bílky, 50 ml studené vody a špetku soli. Poté si připravte tyčový mixér se šlehacím nástavcem a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

Bílkový sníh po 2 dávkách vmíchejte do ricottové směsi v první nádobě. Každou dávku sněhu zapracujte důkladně, ale zároveň co nejrychleji, aby vám sníh nespadl – výsledná omeleta by pak nebyla řádně nadýchaná.

Nachystejte si nepřilnavou pánev vhodnou do trouby (⌀ 25 cm), rozehřejte v ní 1 lžičku olivového oleje, přidejte ½ nakrájeného chřestu a ½ připravené vaječné směsi a opékejte 1–1,5 minuty (neobracejte).

Obsah pánve posypte 5 g parmazánu, pánev vložte do předehřáté trouby a pečte 6–7 minut při 210–215 °C, dokud omeleta nebude na dotek pevná.

Pánev vyndejte z trouby, omeletu přehněte a přemístěte ji na servírovací talíř.

V prázdné pánvi opět rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a ze zbytku chřestu, vaječné směsi a parmazánu vytvořte stejným způsobem jako předtím i druhou omeletu.

Obě omelety posypte špenátem a výhonky řeřichy a každou porci podávejte společně s 1 plátkem knäckebrotu.