Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Bezová šťáva - základní recept

Autor: Mandimu  •   1 minut čtení

Bezová šťáva - základní recept

15 min 0 min Snadné 1 porce

Květy bezu černého nebo také bezinky vynikají svým krásným vzhledem a příjemnou vůní. Když už si půjdete pár květů natrhat, můžete si kromě čaje také udělat bezovou šťávu, která přijde vždycky vhod. Místo cukru jsme použili med, který dodá šťávě mnohem lahodnější chuť.

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

9 kcal 0g Bílkoviny 0g Tuky 3g Cukry

Suroviny

bezinka, voda, med, citron

Instrukce

Nejprve uvařte vodu a nechte ji vychladnout, mezi tím proberte natrhané květy. Mnohdy jsou na nich broučci, tak na to dejte pozor. Květy můžete případně jemně omýt ve studené vodě, ale největším nositelem chuti je právě pyl, který tímto smyjeme.

Citron nakrájejte na kolečka. Naplňte vhodnou nádobu s uzávěrem květy a citronovými plátky a zalijte vychladlou vodou. Takto naložené květy nechte cca 24 hodin uležet.

Poté přelejte tekutinu přes plátýnko nebo jemné sítko a do bezového nálevu přidejte a řádně promíchejte med. Nalijte do lahví a skladujte v lednici. Štávu řeďte vodou podle chuti.

*Uvedené nutriční hodnoty odpovídají 10 ml hotové šťávy.