Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

128 min 18 min Snadné 70 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

34 kcal 1g Bílkoviny 2g Tuky 4g Cukry

Suroviny

mandlova-mouka, pohankova-mouka, ovesna-mouka, med, vanilkovy-extrakt, maslo, vejce

Instrukce

Nejprve si větší míse smíchejte všechny 3 mouky. Přidejte med, vanilkový extrakt, máslo pokojové teploty a žloutek a ze všech ingrediencí vypracujte těsto. Těsto následně zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici 6–8 hodin (nejlépe však do druhého dne) odležet.

Po uplynutí času odleželé těsto vyndejte z lednice a nechte na lince odležet cca 30 minut, aby změklo a lépe se s ním pracovalo. Troubu předehřejte na 150–155 °C a připravte si formu na rohlíčky*. Pokud používáte kovovou formu, vymažte ji pomocí mašlovačky malým množstvím oleje.

Z těsta uždibujte kousky o váze zhruba 10 g a postupně plňte připravenou formu. Pokud formu nemáte, vyválejte z těsta válečky o délce přibližně 4–5 cm, které následně opatrně ohněte do tvaru rohlíčku a přemístěte na plech. Takto postupujte, dokud nezpracujete všechno těsto.

Naplněnou formu nebo plech vložte do trouby předehřáté na 150–155 °C a rohlíčky pečte 15–18 minut. Po upečení vytáhněte formu z trouby a rohlíčky nechte vychladnout (cca 40 minut).

Vychladlé rohlíčky vyndejte z formy a skladujte na chladném místě. V chladu ve vzduchotěsné krabičce rohlíčky vydrží zhruba 2 týdny.

* Formu na rohlíčky doporučujeme, jelikož je těsto velmi křehké a lépe se s ním takto pracuje.