Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Banánový koláč s tvarohovočokoládovým krémem

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Banánový koláč s tvarohovočokoládovým krémem

275 min 75 min Střední 10 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

379 kcal 12g Bílkoviny 19g Tuky 38g Cukry

Suroviny

kokosovy-olej, banan, vejce, mandlove-mleko, spaldova-mouka, kyprici-prasek, med, horka_cokolada, tvaroh, holandske-kakao

Instrukce

Nejprve si předehřejte troubu na 170–175 °C. Připravte si formu na dort o průměru 27 cm, vyložte ji pečicím papírem a poté vymažte 15 g kokosového oleje.

Do větší mísy vložte 3 banány, vejce, mléko a kokosový olej a vše pomocí tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Do směsi poté přidejte mouku, prášek do perníku a 2 lžíce medu a vše důkladně promíchejte do hladkého těsta.

Hotové těsto nalijte do připravené formy. Zbylý banán nakrájejte na plátky široké 0,5 cm a vtlačte je do povrchu těsta. Koláč následně dejte do trouby a pečte 60–65 minut na 170–175 °C. Jakmile bude upečený, vyjměte ho z formy a nechte alespoň 1 hodinu vychladnout.

Mezitím si připravte tvarohový krém: Nad vodní lázní nechte rozpustit čokoládu. Na vodní lázeň potřebujete 2 různě velké nádoby, které do sebe vzájemně zapadají, ale dno menší nádoby přitom nedosahuje na dno té větší – nejlépe hrnec a misku (ideálně skleněnou či nerezovou), ve které budete rozpouštět čokoládu.

Do hrnce nalijte trochu vody a přiveďte k varu. Poté ztlumte plamen na mírný stupeň a zasuňte do hrnce misku s čokoládou – dno misky se přitom nesmí dotýkat vody. Tímto způsobem nechte čokoládu za stálého míchání pozvolna rozpustit nad horkou párou. Poté do větší mísy vložte tvaroh, zbylý med, kakao a rozpuštěnou čokoládu a vše důkladně promíchejte.

Vychladlý korpus rozkrojte podélně napůl, po celé ploše rozetřete krém a přiklopte. Takto připravený koláč vložte ještě alespoň na 2 hodiny do lednice. Po odležení nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.

* Pokud nemáte intoleranci na mléčné výrobky, můžete použít i klasické kravské polotučné mléko.

** Pokud nemáte intoleranci na mléčné výrobky, můžete použít i klasický polotučný tvaroh.