Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Baba ghanoush

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Baba ghanoush

55 min 30 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

135 kcal 5g Bílkoviny 9g Tuky 19g Cukry

Suroviny

lilek, olivovy-olej, tahini, citronova-stava, cesnek, sul

Instrukce

Troubu předehřejte na 190 °C.

Lilky očistěte, přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte 1 lžící olivového oleje a dejte péct do předehřáté trouby na 25–30 minut při 180–190 °C.

Hned po upečení lilky zabalte do sáčku nebo potravinové fólie, aby se zapařila slupka a lilky šly následně lépe loupat. Lilky nechte ve fólii zhruba 20

minut, pak je vyndejte a oloupejte.

Dužinu z lilků rozmixujte dohladka společně s tahini, citronovou šťávou, česnekem a špetkou soli.

Výslednou směs nechte zcela vychladnout a před podáváním ji dejte alespoň na 10 minut do lednice.

Poznámky

TIP: Baba ghanoush podávejte se zrníčky z granátového jablka a čerstvým koriandrem.

*Baba ghanoush je tradiční jídlo typické pro oblast východního Středomoří. Podává se k mnoha pokrmům jako pomazánka nebo samostatně jako předkrm