Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Arabské datlové sušenky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Arabské datlové sušenky

50 min 35 min Snadné 8 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

166 kcal 2g Bílkoviny 9g Tuky 18g Cukry

Suroviny

datle, voda

Instrukce

Nejprve si připravte náplň: Sušené datle dejte do menšího rendlíku, přidejte k nim 50 ml vody a směs přiveďte na silném plameni k varu.

Poté ztlumte plamen na střední stupeň, směs vařte 3–5 minut a datle přitom mačkejte vidličkou, aby vznikla hrubší datlová pasta.

Následně rendlík odstavte z ohřevu. Nyní dejte předehřívat troubu na 160 °C a vyložte si pečicím papírem plech.

Poté si nachystejte kuchyňský robot, dejte do něj špaldovou mouku, kokosový olej, mléko, třtinový cukr a kypřicí prášek a celou směs mixujte 1–2 minuty, dokud se všechny ingredience nespojí v kompaktní hmotu.

Výsledné těsto rozdělte na 8 stejně velkých částí a z těch vytvarujte kuličky. Následně každou kuličku v dlani rozplácněte na tenčí placku, do jejího středu dejte ⅛ datlové náplně, okraje placky kolem náplně zabalte a stlačte dohromady prsty a znovu v dlaních vytvarujte kuličku.

Naplněné kuličky dávejte na vyložený plech. Až spotřebujete všechno těsto i náplň, jednotlivé kuličky mírně rozplácněte dnem sklenice, aby byly co nejtenčí (cca 0,5 cm), ale zároveň se nepotrhalo těsto.

Připravené kuličky dejte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova 25–30 minut při 155–160 °C.

Hotové sušenky skladujte v uzavíratelné nádobě. Při pokojové teplotě vydrží 2–3 dny, v lednici až 4–5 dní.