Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Alžírský kuskus

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Alžírský kuskus

86 min 51 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

683 kcal 37g Bílkoviny 34g Tuky 49g Cukry

Suroviny

cibule, mrkev, cuketa, kedlubna, rajcata, cizrna, kureci-maso, repkovy-olej, skorice, voda, celozrnny-kuskus, maslo, sul, pepr

Instrukce

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkve, cuketu a kedlubnu oloupejte a společně s rajčaty je nakrájejte na větší kousky. Cizrnu z plechovky sceďte.

Kuřecí stehna rozdělte nožem na horní a spodní část – stehno vždy nejprve nařízněte v kloubu, poté kloub rukama rozlomte a řez skrze kloub dokončete.

Nyní si připravte velkou pánev a rozehřejte v ní 2 lžíce oleje. Poté do pánve vložte nakrájenou cibuli a opékejte ji 2–3 minuty na středním plameni. Následně do pánve přidejte kuřecí stehna a opékejte je 3–4 minuty z každé strany na středním plameni.

Poté přidejte nakrájenou mrkev, kedlubnu, scezenou cizrnu, skořici, sůl a pepř, obsah pánve promíchejte a zalijte ho 600 ml vody. Následně ztlumte plamen na mírný stupeň, pánev přiklopte pokličkou a celou směs vařte 25–30 minut.

Po uvedené době zesilte plamen na střední stupeň, přidejte do pánve nakrájenou cuketu a rajčata a vše vařte dalších 8–10 minut.

Během této doby si uvařte kuskus: Nasypte ho do mísy, přidejte k němu sůl a pepř a v menším hrnci (nebo v rychlovarné konvici) přiveďte k varu 400 ml vody. Až voda začne vřít, přelijte ji do mísy ke kuskusu.

Poté do kuskusu přidejte máslo, mísu zakryjte (např. talířem nebo menší pokličkou) a nechte 4–5 minut odstát.

Uvařený kuskus nakypřete vidličkou a rozdělte ho do 4 talířů. Navrch každé porce přidejte opečená kuřecí stehna se zeleninou a podávejte.