Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Alžírské bramborové placky

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Alžírské bramborové placky

101 min 46 min Snadné 8 kusů

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

60 kcal 2g Bílkoviny 1g Tuky 10g Cukry

Suroviny

brambor, petrzelova_nat, cesnek, vejce, rimsky-kmin, kurkuma, sul, pepr

Instrukce

Připravte si větší hrnec a nalijte do něj dostatečné množství vody na vaření brambor. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky, dejte do připraveného hrnce a přiveďte k varu.

Až voda začne vřít, osolte ji, snižte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a brambory vařte 15–16 minut. Po uvaření brambory sceďte, dejte do větší mísy, rozmačkejte šťouchadlem a dejte alespoň na 30 minut chladit do lednice.

Chvíli před koncem chlazení dejte předehřívat troubu na 200–210 °C, připravte si plech (30 cm × 40 cm) a vyložte ho pečicím papírem. Dále si nakrájejte najemno petrželovou nať a oloupejte a prolisujte česnek.

Až se vychladí brambory, vyndejte je z lednice, přidejte k nim vejce, římský kmín, nakrájenou petrželovou nať, prolisovaný česnek, kurkumu, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte, aby vzniklo řidší těsto.

Připravené těsto rozdělte na 8 dílů, z každého dílu vytvořte placku o výšce cca 1–1,5 cm a placky naskládejte na vyložený plech. Jakmile zpracujete všechno těsto, dejte plech do trouby a placky pečte 25–30 minut dozlatova při 200–210 °C.

Po upečení placky ihned podávejte.

Poznámky

Placky podávejte posypané čerstvou jarní cibulkou.