Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Alžírská čočková polévka s mrkví

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Alžírská čočková polévka s mrkví

59 min 34 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

306 kcal 16g Bílkoviny 11g Tuky 37g Cukry

Suroviny

hneda-cocka, cibule, cesnek, mrkev, rajcata, olivovy-olej, bobkovy-list, voda, sul, pepr

Instrukce

Čočku nasypte do menší mísy, zalijte studenou vodou a nechte alespoň 12 hodin máčet.

Po uvedené době čočku sceďte. Následně oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. Česnek oloupejte a prolisujte. Mrkve oloupejte a společně s rajčaty je nakrájejte na menší kostky.

Poté si připravte větší hrnec a na středním plameni v něm rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Následně do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a opékejte ji 3–4 minuty na středním plameni.

Poté přidejte prolisovaný česnek, nakrájenou mrkev a rajčata, scezenou čočku, bobkové listy a 1,2 l vody, hrnec přiklopte pokličkou, zvyšte plamen na silný a směs přiveďte k varu.

Poté plamen ztlumte na mírný stupeň a polévku vařte pod pokličkou 27–30 minut, dokud nezměkne čočka. Pokud se během uvedené doby vyvaří všechna voda, přilijte do hrnce dalších cca 250 ml vody.

Až čočka změkne, vypněte ohřev, hotovou polévku dochuťte solí a pepřem a rozdělte ji do 4 talířů. Jednotlivé porce pokapejte celkem 2 lžícemi olivového oleje a podávejte.