Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Ajvar

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Ajvar

70 min 50 min Snadné 4 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

192 kcal 5g Bílkoviny 10g Tuky 26g Cukry

Suroviny

kapie, lilek, cuketa, rajcata, olivovy-olej, stevie, cesnek, jablecny-ocet, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 200 °C.

Kapie umyjte, rozkrojte napůl a odstraňte z nich semínka a stopky.

Lilek, cuketu a rajčata umyjte a nakrájejte na větší kostky (cca 2 cm × 2 cm). Všechnu zeleninu pak

rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, potřete 3 lžícemi olivového oleje a dejte péct do předehřáté trouby na 15–18 minut

při 190–200 °C.

Kapie po upečení zabalte do potravinové fólie a dejte na chvíli stranou,aby se dostatečně zapařily. Kapie následně oloupejte a čistou dužinu

přemístěte do mixéru společně s upečeným lilkem, cuketou a rajčaty.

Do mixéru ještě přidejte stévii, utřený česnek a jablečný ocet a vše mixujte do hrubší konzistence.

Hotový ajvar dochuťte solí a pepřem a nechte zcela vychladnout. Poté ajvar rozdělte do 4 uzavíratelných sklenic a skladujte v lednici.

Poznámky

TIP: Ajvar je tradiční srbský pokrm, který se hodí zejména ke grilování a poslouží jako zdravá alternativa k uměle dochucovaným omáčkám. Podávat ho ale můžete i na topince nebo k těstovinám.

*Stévie se vyznačuje specifickou, lehce nahořklou chutí. Pokud na ni nejste zvyklí, můžete si ajvar podle chuti dosladit jiným sladidlem –například medem nebo rýžovým sirupem.