Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Ajvar

Autor: Mandimu  •   0 minut čtení

Ajvar

5 min 0 min Snadné 8 porce

Recept

Přidat k uloženým

Výživové hodnoty

100 kcal 2g Bílkoviny 6g Tuky 8g Cukry

Suroviny

lilek, paprika, olivovy-olej, cesnek, cibule, vinny-ocet, sul, pepr

Instrukce

Troubu předehřejte na 210–220 °C. Připravte si plech (30 cm × 40 cm) a vyložte jej pečicím papírem.

Lilek podélně rozpulte a společně s paprikami položte na připravený plech. Poté zeleninu osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Následně ji vložte do trouby a pečte 35–40 minut na 210–220 °C. Zhruba v polovině pečení k zelenině přidejte česnek a cibuli.

Po upečení papriky vložte do mikrotenového sáčku, ten důkladně zavažte a nechte papriky „zapařit“, aby se daly dobře loupat. Postačí, když v sáčku zůstanou cca 6–7 minut.

Poté si připravte větší misku a vydlabejte do ní dužinu z lilku.

Papriky oloupejte pod tekoucí vodou, zbavte je semen, osušte a společně s česnekem, cibulí a octem také vložte do misky. Obsah misky poté rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, přidejte sůl a pepř, promíchejte a můžete podávat.

Pokud ajvar nechcete podávat hned, nechte jej zchladnout na pokojovou teplotu. Následně jej přesuňte do uzavíratelné nádoby a dejte do lednice, kde vám vydrží 5–6 dní.