Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Cuketová pomazánka na topinky

Pomazánky

Cuketová pomazánka na topinky

58 min 58 min 35 min 35 min Střední Střední 6 porce 6 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

98 kcal 2 g bílkovin 7 g tuků 6 g sacharidů

Suroviny

Cuketa, Cibule, Česnek, Chilli paprička, Olivový olej, Rajčata, Hořčice, Mletá paprika, Sůl, Pepř

Postup přípravy

Nejprve si předehřejte troubu na 235–240 °C a pekáč (25 cm × 30 cm) vyložte pečicím papírem.

Cuketu omyjte a cibuli s česnekem oloupejte. Cuketu a cibuli nakrájejte na větší kusy, stroužky česneku nechte vcelku a vše dejte do připraveného pekáče. Chilli papričku nakrájejte najemno a spolu se solí, pepřem a 3 lžícemi olivového oleje rozprostřete na zeleninu v pekáči.

Pekáč vložte do trouby předehřáté na 235–240 °C a zeleninu pečte 30–35 minut.

Po upečení vložte zeleninu do vyšší nádoby a pomocí tyčového mixéru rozmixujte. Rozmixovanou směs přesuňte do jemného sítka a nechte z ní okapat přebytečnou vodu (zhruba 5–10 minut).

Odkapanou směs následně v menší misce smíchejte s rajčatovým protlakem, dijonskou hořčicí a mletou uzenou paprikou. Po promíchání podávejte nejlépe s nasucho opečenou topinkou.

Tip

Pomazánku můžete podávat také s celozrnnými krekry nebo na hranolky nakrájenou zeleninou.

Pokud neholdujete pálivým pokrmům, chilli papričku můžete vynechat nebo nahradit ¼ lžičkou sušené bazalky.