Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kuřecí vývar – základní recept

Polévky

Kuřecí vývar – základní recept

220 min 220 min 195 min 195 min Snadné Snadné 4 porce 4 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

139 kcal 3 g bílkovin 8 g tuků 15 g sacharidů

Suroviny

Cibule, Mrkev, Petrželová nať, Celer, Česnek, Kuřecí maso, Slunečnicový olej, Voda, Pepř, Bobkový list

Postup přípravy

Troubu předehřejte na 200 °C a připravte si plech.

Připravte si zeleninu: Cibuli oloupejte a rozpulte, mrkev a petržel oloupejte a podélně rozpulte, celer oloupejte a nakrájejte na podobně velké kusy jako mrkev a stroužky česneku oloupejte.

Kuřecí kosti rozprostřete na plech, pokapejte slunečnicovým olejem a přidejte připravenou zeleninu. Plech dejte do trouby a pečte zhruba 45 minut na 200 °C. Zelenina i kuřecí kosti by měly být zlatavé a lehce opečené.

Upečenou zeleninu s masem přemístěte do vysokého hrnce, přilijte 2 litry vody, přidejte celý pepř a bobkový list, hrnec přiklopte pokličkou a vše přiveďte k varu. Vývar vařte alespoň 1 hodinu na středním plameni, pokud chcete slabší vývar, nebo až 2,5 hodiny, pokud chcete vývar silnější. Pokud budete vařit delší dobu, můžete v průběhu přidat ještě trochu vody.

Vývar přeceďte přes jemné síto a zeleninu i maso zpracujte do jiného pokrmu – třeba vše smíchejte s celozrnnou rýží.

Vývar nechte vychladnout, přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici, kde vydrží cca 1 týden.

Tip

Z petržele využijte i nať – přidejte ji do vývaru přibližně 20 minut před koncem vaření. Pokud chcete vývaru udělat větší množství a skladovat ho třeba několik měsíců, stačí, když vývar nalijete do ekologických plastových pytlíků v množství, které nejčastěji používáte, a dáte zamrazit do mrazáku.