Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Piškotová bublanina

Zdravé mlsání

Piškotová bublanina

85 min 85 min 35 min 35 min Střední Střední 15 porce 15 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

122 kcal 3 g bílkovin 5 g tuků 14 g sacharidů

Suroviny

Vejce, Třtinový cukr, Slunečnicový olej, Špaldová mouka, Kypřicí prášek do pečiva, Maliny

Postup přípravy

Nejprve předehřejte troubu na 170 °C a formu na pečení (22 cm × 30 cm) vyložte pečicím papírem.

Ve vyšší nádobě vyšlehejte žloutky s 40 g třtinového cukru do světlé pěny a poté po troškách za stálého šlehání přilévejte slunečnicový olej, dokud nespotřebujete všech 50 ml.

V druhé nádobě vyšlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Poté přisypte 20 g třtinového cukru a šlehejte, dokud nebude cukr zcela zašlehaný.

Žloutkovou pěnu dejte do větší mísy a opatrně přimíchejte sníh z bílků. Poté do mísy po troškách prosejte špaldovou mouku s kypřicím práškem a promíchejte. Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a posypte malinami a 2 lžícemi třtinového cukru.

Formu s těstem dejte péct na 30–35 minut do trouby předehřáté na 165–170 °C .

Hotovou piškotovou bublaninu vytáhněte z trouby a nechte alespoň 30 minut vychladnout ve formě. Po vychladnutí nakrájejte a podávejte.

Tip

Piškotovou bublaninu podávejte se zakysanou smetanou (12 % tuku).

Místo malin můžete použít jakékoliv jiné sezónní ovoce – vyzkoušejte třeba jahody.