Troubu předehřejte na 170–180 °C. Jablka omyjte a nakrájejte na kostičky.
V pánvi rozehřejte 20 g kokosového oleje, přidejte 2 lžíce medu, lžičku skořice a na kostičky nakrájená jablka. Obsah pánve nechte 10–12 minut vařit na mírném plameni a poté odstavte.
Ve větší míse smíchejte špaldovou mouku s kypřicím práškem do pečiva, skořicí a solí. V jiné misce společně vyšlehejte kokosový olej, med, vejce a ricottu. Obsah obou mís spojte, přimíchejte pečená jablka a vzniklé těsto rovnoměrně rozdělte do 12 formiček na muffiny.
Připravte drobenku smícháním medu s celozrnnou špaldovou moukou a kokosovým olejem. Hotovou drobenku rozdrobte na každý z muffinů.
Připravené muffiny dejte péct do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut při 170–180 °C.
Upečené muffiny nechte chvíli vychladnout a poté podávejte.
*Stejně dobře bude fungovat jogurt řeckého typu.