Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Čokoládové suflé

Jak jíme zdravě v zimě

Čokoládové suflé

40 min 40 min 20 min 20 min Střední Střední 1 porce 1 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

340 kcal 14 g bílkovin 19 g tuků 27 g sacharidů

Suroviny

Špaldová mouka, Holandské kakao, Kypřicí prášek, Kokosový olej, Třtinový cukr, Hořká čokoláda, Vejce, Sůl

Postup přípravy

Troubu předehřejte na 180 °C.

Do misky prosejte špaldovou mouku, kakao a kypřicí prášek a misku dejte zatím stranou. Následně si vezměte tepluvzdorný hrnek, vymažte ho rozpuštěným kokosovým olejem a vysypejte třtinovým cukrem.

Nyní si ve vodní lázni* rozpusťte hořkou čokoládu a poté ji nechte alespoň 5 minut chladnout.

Mezitím si připravte sníh z bílků: bílky dejte do vyšší nádoby na šlehání, přidejte špetku soli a pomocí ručního šlehače z bílků vyšlehejte tuhý sníh – dostatečně vyšlehaný bude tehdy, když po vytažení metličky zůstane ve sněhu stát špička, jejíž konec se neohýbá dolů.

Hotový sníh přemístěte do mísy.

Až bude mít čokoláda teplotu tak akorát (což si můžete ověřit tím, že když do čokolády namočíte prst, nespálíte se), opatrně ji zapracujte do sněhu v míse – nejlépe pomocí silikonové stěrky.

Až vytvoříte jednobarevnou, kompaktní a nadýchanou směs, přisypte do mísy směs mouky, kakaa a kypřicího prášku a vše znovu opatrně promíchejte.

Výsledné těsto přemístěte do vymazaného a cukrem vysypaného hrnku, okraje hrnku otřete prstem, hrnek vložte do předehřáté trouby a pečte přesně 18 minut při 180 °C.

Tip

TIP: Hotové suflé můžete podávat se lžící zakysané smetany

nebo s rozvarem z lesního ovoce.

*Na vodní lázeň si připravte hrnec a skleněnou či nerezovou misku, kterou lze zasunout do hrnce, aniž by se dotýkala jeho dna.Do hrnce nalijte trochu vody (jen tolik, aby se hladina později nedotýkala dna misky) a přiveďte k varu; mezitím si do misky nalámejte čokoládu. Až voda v hrnci začne vřít, ztlumte plamen na mírný stupeň, zasuňte do hrnce misku s čokoládou a za stálého míchání nechte čokoládu rozpustit nad horkou párou.