Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Čočka na kyselo

Obědy a večeře

Čočka na kyselo

61 min 61 min 48 min 48 min Snadné Snadné 5 porce 5 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

306 kcal 15 g bílkovin 5 g tuků 49 g sacharidů

Suroviny

Hnědá čočka, Voda, Bobkový list, Cibule, Brambory, Řepkový olej, Zeleninový vývar, Ocet, Sůl, Pepř

Postup přípravy

Nejprve dejte vařit čočku. Do většího hrnce nasypte přebranou čočku, přilijte zhruba 1 l vody, přidejte bobkové listy a přiveďte k varu na vysokém plameni. Jakmile voda začne vřít, snižte plamen na střední až nízký a vařte přibližně 30 minut, dokud čočka nezměkne. Pokud potřeba, přilévejte vodu.

Mezitím si připravte zeleninu. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Brambory oloupejte, očistěte a nastrouhejte najemno.

Po uvaření z čočky slijte přebytečnou vodu do nádoby a max. 500 ml uchovejte na později.

Následně ve větší hlubší pánvi rozehřejte 2 lžíce řepkového oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Cibuli opékejte cca 2–3 minuty dohněda na středním až vyšším plameni. Poté přidejte najemno nastrouhané brambory, zbylou vodu z vaření čočky a 800 ml zeleninového vývaru. Vařte, dokud čočka nenabyde a nezhoustne (10–15 minut).

Nakonec čočku dochuťte octem, solí a pepřem a podávejte.

Tip

Každou porci podávejte s volským okem a kyselou okurkou. Dle chuti můžete čočku také posypat najemno nasekanou pažitkou nebo petrželovou natí.