Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Celozrnné tortilly

Saláty a přílohy

Celozrnné tortilly

129 min 129 min 96 min 96 min Střední Střední 16 kusů 16 kusů

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

Přidat k uloženým

215 kcal 4 g bílkovin 9 g tuků 30 g sacharidů

Suroviny

Špaldová mouka, Kypřicí prášek do pečiva, Kokosový olej, Voda, Sůl, Slunečnicový olej

Postup přípravy

Do velké mísy prosejte špaldovou mouku společně s kypřicím práškem do pečiva a rukama promíchejte.

Do mísy přidejte tuhý kokosový olej s vodou a sůl. Ze směsi rukama vypracujte těsto. Těsto hněťte cca 5 minut, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

Připravené těsto vyndejte na vál nebo kuchyňskou linku. Výsledná konzistence by měla být lepkavá, proto pro další hnětení potřete pracovní desku i ruce troškou oleje. Těsto hněťte další 4 minuty. Hnětením se olej do těsta vstřebává – pokud se vám těsto lepí na desku, přidejte trochu víc oleje.

Prohnětené těsto dejte zpět do mísy, přikryjte utěrkou a dejte na 10 minut stranou.

Pracovní desku posypte zbylou špaldovou moukou a z výsledného těsta vytvarujte cca 16 stejně velkých kuliček o velikosti dlaně. Z každé kuličky na pracovní desce vyválejte tenkou tortillu.

Hotové tortilly pečte při nízkém ohřevu 3 minuty z jedné strany. Až se začnou na povrchu tvořit bublinky, tortillu otočte a pečte další 2–3 minuty z druhé strany.

*Tortilla je pokrm původem z Mexika. Tradičně se podávají s masem, bramborami a sýrem. Tortilly jsou také nedílnou součástí dalších mexických jídel, jako je quesadilla, burrito, nebo tacos.

Tip

Tortilly podávejte jako přílohu k polévkám, naplňte je oblíbenou zeleninou nebo například jogurtem a marmeládou.