Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Alžírské bramborové placky

Jíme zdravě kolem světa

Alžírské bramborové placky

101 min 101 min 46 min 46 min Snadné Snadné 8 kusů 8 kusů

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

60 kcal 2 g bílkovin 1 g tuků 10 g sacharidů

Suroviny

Brambory, Petrželová nať, Česnek, Vejce, Římský kmín, Kurkuma, Sůl, Pepř

Postup přípravy

Připravte si větší hrnec a nalijte do něj dostatečné množství vody na vaření brambor. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky, dejte do připraveného hrnce a přiveďte k varu.

Až voda začne vřít, osolte ji, snižte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a brambory vařte 15–16 minut. Po uvaření brambory sceďte, dejte do větší mísy, rozmačkejte šťouchadlem a dejte alespoň na 30 minut chladit do lednice.

Chvíli před koncem chlazení dejte předehřívat troubu na 200–210 °C, připravte si plech (30 cm × 40 cm) a vyložte ho pečicím papírem. Dále si nakrájejte najemno petrželovou nať a oloupejte a prolisujte česnek.

Až se vychladí brambory, vyndejte je z lednice, přidejte k nim vejce, římský kmín, nakrájenou petrželovou nať, prolisovaný česnek, kurkumu, sůl a pepř a vše důkladně promíchejte, aby vzniklo řidší těsto.

Připravené těsto rozdělte na 8 dílů, z každého dílu vytvořte placku o výšce cca 1–1,5 cm a placky naskládejte na vyložený plech. Jakmile zpracujete všechno těsto, dejte plech do trouby a placky pečte 25–30 minut dozlatova při 200–210 °C.

Po upečení placky ihned podávejte.

Tip

Placky podávejte posypané čerstvou jarní cibulkou.