Jíme zdravě se mění na Mandimu Zjistit více

Marocký lilkový salát

Jíme zdravě kolem světa

Marocký lilkový salát

46 min 46 min 26 min 26 min Snadné Snadné 4 porce 4 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

Přidat k uloženým

92 kcal 2 g bílkovin 6 g tuků 7 g sacharidů

Suroviny

Lilek, Česnek, Rajčata, Řepkový olej, Římský kmín, Mletá paprika, Chilli, Voda, Petrželová nať, Koriandr, Citronová šťáva, Sůl

Postup přípravy

Lilek omyjte a nakrájejte na menší kostičky o velikosti zhruba 0,5 cm × 0,5 cm. Poté ho přendejte do větší mísy, osolte a mísu dejte na chvíli stranou, aby lilek díky soli pustil vodu.

Mezitím oloupejte a nahrubo nakrájejte česnek a omyjte si rajčata, která následně nakrájejte na kostičky (1 cm × 1 cm).

Až lilek pustí přebytečnou vodu, slijte ji a připravte si hrnec, ve kterém na středním plameni rozehřejte 2 lžíce oleje. Poté do hrnce přidejte nakrájený lilek a opékejte ho 2–3 minuty na středním plameni.

Následně do hrnce přidejte nakrájený čes­nek, římský kmín, mletou papriku a mleté chilli a vše opékejte dalších 30–60 sekund na středním plameni.

Poté přidej­te nakrájená rajčata a vše opékejte další 1–2 minuty, dokud rajčata nepustí vodu. Následně přilijte 50 ml vody, hrnec přiklopte pokličkou a celou směs nechte vařit 15–20 mi­nut na středním plameni.

V průběhu vaření směs podle potřeby podlévejte vodou, aby se zespodu nepřipálila a nepřichytila se na dno hrnce. Po uvedené době by směs měla být hustá – pokud bude stále tekutá, odstraňte pokličku a vařte dále, dokud směs nezhoustne.

Během vaření si najemno nakrájejte petrželovou nať a ko­riandr.

Uvařenou směs odstavte z ohřevu a rozmačkejte ji na hrudkovitější kaši. Poté do ní přidejte nakrájenou petrželovou nať, koriandr, citronovou šťávu a sůl a vše promíchejte.

Hotový salát rozdělte na 4 porce a ihned podávejte (případně ho můžete podávat vychladlý).

Tip

Salát podávejte s pečivem.