Jíme zdravě se mění na Mandimu 🩵

Kiwi řezy

Zdravé mlsání

Kiwi řezy

538 min 538 min 28 min 28 min Střední Střední 20 porce 20 porce

Nutriční hodnoty na 1 porci/kus

Přidat k uloženým

235 kcal 9 g bílkovin 9 g tuků 27 g sacharidů

Suroviny

Špaldová mouka, Kukuřičný škrob, Kypřicí prášek do pečiva, Máslo, Voda, Vejce, Třtinový cukr, Tvaroh, Med, Smetana, Agar, Kiwi, Vanilkový pudink

Postup přípravy

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a plech (ideálně s vyššími okraji) vyložte pečicím papírem.

Poté začněte s přípravou piškotu. Do větší mísy prosejte hladkou špaldovou mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva a vše promíchejte. Poté v malém hrnci na mírném plameni rozehřejte máslo. Rozpuštěné máslo stáhněte z plamene, přilijte k němu 65 ml vody, promíchejte a směs nechte vychladnout.

Zatímco máslo s vodou chladne, ve větší hlubší míse vyšlehejte bílky do tuhé pěny. Během šlehání postupně přidávejte po lžících třtinových cukr (celkem přidejte 40 g). Sníh je hotový v momentě, kdy má konzistenci lesklé pěny.

Poté v druhé míse vyšlehejte žloutky se zbylými 35 g třtinového cukru do pěny. Jakmile bude pěna hotová, opatrně ji vařečkou přimíchejte do mísy s vyšlehanými bílky. Jako poslední přidejte prosetou mouku s kypřicím práškem do pečiva a kukuřičným škrobem a již vychladlou směs másla a vody. Vše promíchejte, vzniklé těsto nalijte na plech a dejte péct do předehřáté trouby na 175–180 °C na 20–22 minut.

Upečený korpus nechte vychladnout (cca 2 hodiny). Jakmile korpus vychladne, začněte připravovat krémovou vrstvu. Do menšího hrnce nalijte 400 ml vody a přiveďte k varu. Mezitím do větší mísy dejte tvaroh, med a zakysanou smetanu. Promíchejte metličkou a jakmile se voda začne vařit, do hrnce vsypte agar. Plamen snižte na střední a míchejte cca 30 sekund. Zahuštěnou tekutinu nalijte do mísy s tvarohem a pořádně promíchejte. Hotovou krémovou směs naneste na vychladlý korpus a dejte vychladit do lednice na alespoň 4 hodiny (nebo přes noc).

Jakmile krém zchladne, kiwi oloupejte a nakrájejte na přibližně 0,5 cm silná kolečka. Poté kiwi rozprostřete po povrchu celé krémové vrstvy.

Do středně velkého hrnce nalijte 500 ml vody, přidejte med a vanilkový pudink a za stálého míchání nechte 1–2 minuty zhoustnout na středním plameni. Poté pudink ihned nalijte na krémový korpus s kiwi, rovnoměrně rozprostřete a dejte ztuhnout do lednice alespoň na 2 hodiny.

Hotové kiwi řezy nakrájejte a podávejte chlazené.

Tip

Kiwi řezy můžete připravit na etapy. Pokud nemáte čas udělat všechny 3 vrstvy naráz, můžete udělat například jen 2 a další den dokončit tu poslední. Je potřeba dodržet stejnou posloupnost přípravy vrstev jako v postupu, časové prodlevy však můžete mít delší.