Jíme zdravě se mění na Mandimu Zjistit více

Ovesná mouka

Ovesná mouka

Ovesná mouka je výjimečná tím, že neobsahuje klasický lepek, ale jen protein avenin, tedy ovesný glutein, na který je alergie velice vzácná. S rezervou tak ovesnou mouku může považovat za bezlepkovou. Obsahuje bílkoviny, vlákninu, z minerálů mangan, hořčík, selen, měď či draslík. Snižuje riziko onemocnění srdce, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Na zasycení vám bude stačit jen málo. Oproti jiným moukám je práce s ní o trochu složitější, protože těsto tolik nepojí. Ovesnou mouku můžete použít na přípravu slaných a sladkých těst, kaší, k zahuštění polévek a omáček, přidat ji můžete také do chlebového těsta. Uděláte z ní skvělé palačinky, lívanečky či pomazánky.